Hur jag blev en cirkusapa (nästan)

Jag har alltid varit fängslad av cirkusens värld. Som barn var jag förtjust i färgglada kostymer, starka ljus och högtflygande handlingar av vågat. Jag drogs till clownerna och akrobaterna när de fyllde ringen med skratt, glädje och vördnad. Det var något med cirkusens energi som fick mig att tänka mig att vara en del av den. Jag fattade beslutet att satsa på cirkusartisteriet som en karriär och det här blogginlägget följer min resa från clowning runt till gorillabonding.

Tidiga år

Min fascination för cirkusen började när jag var barn. Jag blev fängslad av de färgglada kostymerna, skarpa ljusen och vågans högtflygande handlingar. När jag växte upp började jag finslipa mina kunskaper inom clowning, akrobatik och annan cirkuskonst. Jag tränade genom självständiga studier och klasser med erfarna yrkesverksamma, och fick gradvis erfarenhet och färdigheter. Så småningom bestämde jag mig för att göra karriär som cirkusartist – ett rätt stort hopp från företagsfotografering Stockholm!

Clownar runt!

Jag började min karriär som clown. Även om clowning kan ses som en enkel form av underhållning, blev jag förvånad över att upptäcka det komplexa och nyanserade konstnärskap som är involverat i ockupationen. Jag tränade med veteranclowner och lärde mig deras metoder och tricks. Jag tränade i timmar framför en spegel och på scenen och finslipade sakta mitt hantverk. Efter månader av träning var jag redo att göra min debut.

Mina första framträdanden var nervkittlande, men jag fick snabbt erfarenhet och självförtroende med varje show. Jag lärde mig att improvisera och interagera med publiken på oväntade sätt. Jag lärde mig också hur man skapar komedi ur de mest vardagliga situationer. Som clown pressade jag mig själv hela tiden att ta mig bortom min komfortzon och utveckla mina färdigheter.

Högtflygande akter

Efter några år av clownskap bestämde jag mig för att ta min karriär till nästa nivå. Jag började lära mig konsten att flygakrobatik. Jag var fascinerad av artisternas grace och skicklighet när de snurrade, snurrade och flög genom luften. Jag anmälde mig till klasser för att lära mig grunderna i luftakrobatik och gick sedan vidare till mer avancerade tekniker. Jag utförde snart dödsföraktande bedrifter högt över marken.

Jonglering och handbalansering

Jonglering är en av de äldsta av cirkuskonster, men en av de svåraste att bemästra. Jag tillbringade otaliga timmar med att öva på att hålla flera föremål i luften utan att misslyckas. Jag fulländade också konsten att handbalansera. Detta innebär att balansera på händer och andra kroppsdelar samtidigt som man utför olika tricks. Genom att kombinera jonglering och handbalansering kunde jag skapa en unik handling som inte liknade något tidigare (verkligen inte CV-foto, till exempel).

Djurhantering

En av de mest spännande inslagen i cirkusen är djuren som förekommer i föreställningen. Jag började träna med exotiska djur, inklusive gorillor. Jag lärde mig att interagera och kommunicera med djuren, skapa ett band och utveckla förtroende. Jag blev förvånad över djurens kraft och publikens glada reaktioner när de såg dem i aktion.

Att turnera med cirkusen

Jag fick möjligheten att gå med i en kringresande cirkustrupp. Vi turnerade från stad till stad och uppträdde för mängder av ivriga åskådare. Livet på vägen var utmanande, men också spännande. Vi flyttade från stad till stad och letade alltid efter nya äventyr och möjligheter. Jag utvecklade nära relationer med mina medartister och upplevelsen var verkligen oförglömlig.

Livet utanför tälten

När jag inte uppträdde fick jag fortfarande brottas med vardagen, från att glömma mitt yrke inom porträttfotografering till… ja, annat. Att balansera livet som artist och person var inte alltid lätt, men jag var fast besluten att få det att fungera. Jag strävade efter att behålla vänskap och relationer utanför cirkusen och att förbereda mig för livet efter cirkusen.

Ja, kära läsare – hur livet kan bli, va? Det jag egentligen ville säga med det här både roliga och lite tradiga inlägget är – allt kan hända! Från en idiot som heter Lennart Smörlund, som börjar clowna till det, och sedan hamnar i ett helt nytt liv, med en gorilla vid sin sida. Tack för att ni läste!